O zdrowym odżywianiu i modach na diety

Zdrowy styl życia bez zdrowej diety?

Zdrowe odżywianie jest podstawą zdrowego stylu życia.
Nie jest prawdą, że możesz jeść co chcesz, byle tylko spalić te kalorie podczas wysiłku fizycznego.

To wcale tak nie działa! Nasz organizm ma wypracowane określone szlaki metaboliczne - dla...każdego typu produktów przebiegają one inaczej.

Zjadanie dużych ilości cukrów prostych, bez dodatkowego błonnika powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i natychmiastową zamianę, zjedzonego ponad miarę cukru, w tkankę tłuszczową. Powodzenia w spalaniu tego na siłowni!

Co to jest otyłość?

Otyłość (łac.
obesitas) ? nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia1. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej. Nie tylko ilość, ale również rozmieszczenie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej ma znaczenie. Zgromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, nazywane otyłością brzuszną (otyłość androidalna), ma większe znaczenie patologiczne niż równomierne rozłożenie lub podskórne zgromadzenie tkanki tłuszczowej. Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, obturacyjny bezdech senny, niektóre typy nowotworów, zapalenie kości i stawów23 i dlatego też skraca oczekiwaną długość życia3. Wyjątkowo duża otyłość prowadzi do niepełnosprawności. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oty%C5%82o%C5%9B%C4%87

Dlaczego tyjemy?

Co nas tak naprawdę tuczy? Cukier, czy tłuszcz? Czy naprawdę znaczenie ma tylko i wyłącznie ilość kalorii, a może jednak to skąd one pochodzą też jest ważne? Odpowiedzi na te pytania są naprawdę ważne.
Jeśli nie możesz schudnąć, mimo pilnowania ilości spożywanych kalorii, i mimo odpowiedniej dawki ćwiczeń fizycznych - to przyjrzyj się bliżej temu, co jesz. Nie tylko wartość kaloryczna ma znaczenie, ponieważ trawienie odbywa się w znacznie bardziej skomplikowany sposób. Wszystko jest kwestią biochemii i rozbicia związków chemicznych z jedzenia, na takie z których nasz organizm może czerpać niezbędną energię.

Krótko mówiąc - glówną przyczyna odkładania się tkanki tłuszczowej nie jest tłuszcz, ale CUKIER.

A konkretnie cukry proste, takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza.

Otyłość jest chorobą!

Obchodziliśmy niedawno światowy Dzień Otyłości.
Warto wspomnieć o tym, że rok 2015 będzie pierwszym rokiem w historii, kiedy więcej ludzi umrze z powodu chorób związanych z otyłością, niż z głodu. Eksperci są zgodni - to już epidemia. To ostatni dzwonek, żeby coś z tym problemem zrobić.
To nie jest kwestia estetyki, tylko zdrowia - zbyt duża masa ciała powoduje szereg śmietelnych w skutkach chorób, ich leczenie to ogromne koszty dla społeczeństwa.

Najbardziej przerażające jest to, że lawinowo zwiększa sie odesetek otyłych dzieci - wiele z nich nie będzie miało szansy, by dożyć do 20.

roku życia.

Zdrowe odzywianie to nie jakaś tam moda, tylko konieczność.

Edukacja jest podstawą - trzeba ludziom pokazać jak przygotowywać zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Pamiętajmy - grubi rodzice, to grube dzieci.
.

Widok do druku:

Drukuj

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: