Wspomaganie treningu czy też diety wymaga odpowiednich składników żywnościowych.

Warto zażywać ponieważ daje najlepsze rezultaty.

Odżywianie i białka

myprotein sklepBiałka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii.

Ale...co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie.

Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy.
Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka.

Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.

Białko a odchudzanie

Jakiś czas temu bardzo modnym sposobem na odchudzanie była dieta Dukana - wysokobiałkowa, odrzucająca duże grupy produktów spożywczych.

Nie można było na niej spożywać warzyw, węglowodanów i tłuszczy.

W efekcie organizm tracił masę. Dieta z pozoru idealna, zwłaszcza dla miłośników mięsa.
Ale czy aby na pewno? Spożywanie takich niezbilansowanych posiłków jest BARDZO niebezpieczne dla zdrowia, może się skończyć zakwaszeniem organizmu i doprowadzeniem nerek do ruiny.
Dieta z większa zawartością białka jest polecana dla sportowców i dla rtych, którzy budują swoją masę mięśniową, jednak jest to żywienie zbilansowane, nie wykluczające innych składników odżywczych.
Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, to lepiej zrobić to z pomocą diety ułożonej przez specjalistę.

Za Wiki, definicja aminokwasów:

myprotein sklep
Aminokwasy (aa, AA1, z ang.
amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową2. Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna3 (kwas 2-aminoetanofosfonowy). Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+).
Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain4, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?. Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach5.Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy.

Widok do druku:

myprotein sklep

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: