Z perspektywy klienta

wypo偶yczalnia naczy艅 krak贸wwypo偶yczalnia naczy艅 krak贸wCzego mo偶e oczekiwa膰 klient, id膮c do restauracji? Niby wszyscy o tym wiemy.
Ale wiemy te偶, 偶e zbyt wiele knajp nie trzyma odpowiednich standard贸w.
A Sanepid wcale nas nie ochroni.

Wiadomo, 偶e wszystkich nie mo偶na zadowoli膰.

My艣l臋 jednak, 偶e wi臋kszo艣膰 konsument贸w ma podobne oczekiwania. Wydaj膮 si臋 takie oczywiste - chcemy 偶eby potrawy by艂y ze 艣wie偶ych sk艂adnik贸w, chcemy 偶eby by艂y przygotowane z zachowaniem zasad higieny, w czystej kuchni, na czystych talerzach. Chcemy 偶eby kelner by艂 sympatyczny i pomocny.

I nie chcemy czeka膰 na swoje danie p贸艂 dnia.

To takie oczywiste. To takie podstawowe.

A tymczasem...

Serwuje si臋 nam mro偶onki.
Cholera wie, jak d艂ugo trzymane w zamra偶alniku. Ba - bywa, 偶e serwuje si臋 makaron ugotowany kilka dni wcze艣niej! Wolimy si臋 nie zastanawia膰, jaki jest stan restauracyjnej kuchni.
Wystarczy tego, co pokazuj膮 "Kuchenne rewolucje".
Kelner bywa opryskliwy, i obs艂uguje nas "z wielk膮 艂ask膮".
Co c贸偶... Chyba ka偶dy zosta艂 kiedy艣 w ten spos贸b potraktowany.

A rachunek potrafi powali膰 na kolana.

Niestety, nie brakuje restaurator贸w, kt贸rzy my艣l膮, 偶e zarobi膮 - m贸wi膮c wprost - na oszukiwaniu klient贸w. To nie jest fair, i to nie dzia艂a. A bywa, 偶e ryzykujemy wi臋cej ni偶 troch臋 pieni臋dzy.

Bywa, 偶e ryzykujemy zdrowiem.

A to ju偶 powa偶na sprawa.

Bo to trzeba mie膰 czas i pieni膮dze

Zdrowe jedzenie cz臋sto wydaje si臋 drogie.

Ale to nie jest prawda, tylko wygodna wym贸wka.

Por贸wnajcie sobie ceny 艣wie偶ych owoc贸w i warzyw i ceny mi臋sa z gotowymi produktami do odgrzania.

Gotowce s膮 nie tylko niezdrowe, ale te偶 dro偶sze.

呕e niby nie masz czasu gotowa膰? Makaron wcale nie jest kaloryczny, a przygotowanie spaghetti z sosem pomidorowym (wcale nie ze s艂oika!) zajmie ci 15 minut.

Serio.
Zrobienie kanapki na lunch to te偶 nie jest fizyka kwantowa.
Tylko unikaj kiepskich w臋dlin i podr贸b sera. 艢wietny jest polski twar贸g, do tego warzywa i plasterek dobrej szynki. Nie trzeba wielkich umiej臋tno艣ci kulinarnych, du偶ej ilo艣ci wolnego czasu, ani wybitnie zasobnego portfela.

Wystarczy chcie膰.

Zastosowanie teflonu

Zastosowanie teflonu: materia艂y, przedmioty i pow艂oki przedmiot贸w oraz elementy urz膮dze艅 pracuj膮ce w wysokich temperaturach i w kontakcie z agresywnymi 艣rodkami chemicznymi (aparatura chemiczna, naczynia kuchenne, ubrania stra偶ackie (np. chemiczne ubrania gazoszczelne, CUG) itp.) pow艂oki i materia艂y hydrofobowe (np. tkanina Gore-Tex) sk艂adnik smar贸w materia艂y, elementy urz膮dze艅 i pow艂oki po艣lizgowe (np.

pocisk贸w do broni r臋cznej) materia艂y uszczelniaj膮ce (nici, ta艣my) implanty, kolczyki itp.

elementy maj膮ce sta艂y kontakt z tkankami Teflon jest do blachy przyczepiony mechanicznie, na zasadzie retencji.

Przed na艂o偶eniem teflonu patelnia jest piaskowana aby uzyska膰 mikrochropowat膮 powierzchni臋, a nast臋pnie natryskuje si臋 cienk膮 warstw臋 wst臋pn膮 tworzywa, tzw.

primer, i spieka go z patelni膮, dzi臋ki czemu teflon wype艂nia wszystkie nier贸wno艣ci, 艂膮cz膮c si臋 stabilnie z pod艂o偶em.

Na tak przygotowan膮 powierzchni臋 nanosi si臋 w艂a艣ciw膮 warstw臋 robocz膮 teflonu i stapia z primerem 殴r贸d艂o: https://pl.wikipedia.org/wiki/Poli(tetrafluoroetylen).

Poprzednie wpisy:

Nast臋pne wpisy: