wędzarnie

Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Czym jest wędzenie?

Wędzenie ? metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu.

W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną.

Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych. Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu). Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe.
Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych.
Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie

Kupuj lokalne produkty

Bardzo mnie cieszy, że ostatnio popularne robi się sięganie po tradycyjne, polskie produkty.

Wreszcie odwracamy głowy od koncernów i korporacji, które wciskają nam niskiej jakości jedzenie, za bardzo wygórowaną cenę.

Odwracamy się także powoli od mody na obce.

Tak, uwielbiam tajskie curry, japońskie sushi i amerykańskiego burgera.

Ale doceniam też polską kuchnię, zwłaszcza regionalne specjały 0 wędliny, sery, konfitury, soki...

Jest tego naprawdę sporo.

Warto czerpać z tego bogactwa nie tylko dlatego, że pyszne i zdrowe, że bez chemii i dziwnych dodatków (typu soja w kiełbasie, albo żelatyna w konfiturach). Jeśli chcemy żyć w dostatnim kraju to wspierajmy lokalne biznesy, a nie obce korporacje.

Sięgnij po wędzone potrawy dla zdrowia

wędzarnieKażdy z nas wie, jak ważne jest dla naszego zdrowia utrzymanie zbilansowanej diety.
Powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi wszystkie niezbędne mu do funkcjonowania składniki. Niestety w sklepach możemy spotkać coraz więcej żywności przetworzonej, która zawiera wiele konserwantów i wzmacniaczy smaków.
Chcąc więc odżywiać się zdrowo, musimy jeść monotonnie lub wziąć sprawy w swoje ręce.
Najlepszym sposobem na urozmaicenie zdrowej diety jest wprowadzenie produktów wędzonych.
Mają one intensywny smak i aromat, a wytwarzane i wędzone samodzielnie zawierają wiele dobroczynnych składników.

Oprócz najpopularniejszych kiełbas i wędlin możemy także wędzić zdrowe i niskokaloryczne mięso drobiowe, a także ryby czy sery..

Widok do druku:

wędzarnie

Poprzednie wpisy:

Następne wpisy: